alpin-slider

Jobul saptamanii: alpinist utilitar


Jobul saptamanii: alpinist utilitar

Tii minte cand mergeai la munte cu scolile de ghizi spre disperarea parintilor care ziceau ca pierzi vremea pe carari de munte, in loc sa inveti o meserie? Dar tu stiai mai bine.

Tii minte cand mergeai la munte cu scolile de ghizi spre disperarea parintilor care ziceau ca pierzi vremea pe carari de munte, in loc sa inveti o meserie? Dar tu stiai mai bine. Statul in coarda si exercitiile de rapel pe stanca sau pe brad, spre deliciile turistelor de la cabana, nu au fost vreme pierduta de pomana. Nici orele petrecute la focul de tabara, cu urechea la chitara, impletind si despletind noduri complicate in cordelina.

Alpinismul utilitar este o meserie cu cautare intr-un oras mare, unde se construieste mult, unde sunt zgarie-cer de sticla si unde sunt multe reclame. Desi te cheama inaltimile si sfidatul gravitatiei, ca sa ajungi cu fruntea la nori trebuie sa faci si lucruri mai pamantene, in ciuda altitudinii.

Ce face un alpinist utilitar/industrial? Sta atarnat in coarda si monteaza, instaleaza, inlocuieste, repara, renoveaza, vopseste (in domeniul constructiilor), spala geamuri la etaje ametitoare, monteaza luminite de Craciun, intinde reclame gigant pe cladiri, ajuta la taierea sau curatarea copacilor inalti si eventual mai da si jos vreun pisoi ratacit pe craci.
Cum ajungi alpinist utilitar?
- trebuie sa ai atestat de alpinist, care spune ca ai cunostinte despre echipament, despre metode de siguranta, despre noduri, ca ai experienta de catarare si ca nu ai rau de inaltime :-)
- iti mai trebuie un atestat de alpinist utilitar dat de Ministerul Muncii;
- nu in ultimul rand, cunostintele de alpinism nu sunt suficiente. Trebuie sa fii indemanatic si sa ai habar sa dai cu bidineaua, cu surubelnita, sau ce alt instrument vei fi pus sa folosesti la inaltime. Adica trebuie si doua maini dibace in constructii.

Avantajele lucrului cu alpinistii:
- ajungi in locuri unde e greu de montat o schela.
- este mai eficient sa stai aninat in coarda decat daca ai merge pe o schela la 50 de metri inaltime.
- se reduce timpul de executie al unei interventii, tocmai pentru ca nu se mai monteaza schele.
(alte avantaje aici)

Unde faci cursuri de alpinism:
- pentru inceput gasiti foarte multe detalii de initiere in alpinism sportiv si escalada pe site-ul Federatiei, fralpinism.ro.
- scoli de alpinism (cluburile le organizeaza atat vara, cat si iarna. Un exemplu aici si altul aici)
- unele firme de alpinism utilitar organizeaza si cursuri, cum sunt e-solo din Brasov, atestat sa asigure cursuri IRATA (Industrial Rope Access Trade Association).
- daca lucrezi deja intr-o firma de constructii si visezi la inaltimi precum Icarus, angajatorul tau te poate trimite la cursuri de specializare (80 eur/7 zile)

Tu ce voiai sa fii cand te faceai mare? :)

Sursă: http://metropotam.ro/La-zi/Jobul-saptamanii-alpinist-utilitar-art5167755687/