Viața la capătul corzii. Alpinistul utilitar riscă mult, iar curajul este în fișa postului
Meseria de alpinist utilitar este legată de corzi, de o condiție fizică bună și de un psihic pe măsură. Curajul este în fișa postului, pentru că munca este solicitantă și cu riscuri.
Dan Vasilescu dă comenzi scurte de la sol. E calm și foarte atent la fiecare mișcare a cursanților lui. ”Urcă-te tu patru metri pe coarda asta și te salvează el …”, îi spune unui tânăr. Simulează o operațiune de salvare la înălțime. ”Asta trebuie să dureze un minut-două, nu mai mult. Gândește-te că el nu respiră. Cu fața la tine, ca să-l protejezi cu picioarele. Și coboară, cu o mână pe el și o mână pe tine”, dă indicații instructorul. Are 73 de ani și merge în continuare pe munte, face escaladă și ține cursuri pentru alpiniști utilitari. Doar alpinism a făcut toată viața. A început cu cel sportiv și apoi utilitar. Cam ăsta este traseul în meseria asta.
”Cel mai bine ar fi să ai și o activitate de alpinist sportiv sau salvamont, sau… Deci, o experiență prealabilă de mers pe munte și, eventual, și la sală. Mulți dintre alpiniștii utilitari lucrează și pe munte, pe piloni, la telescaune”, explică Dan Vasilescu.
El a lucrat toată viața la coșurile de fum. „Am făcut reparații, expertize la cel puțin o sută de coșuri de fum din România, începând cu coșul de dispersie de la Baia Mare, care acuma e dezafectat, 350 de metri, coșuri de 280 de metri, la Turceni și în restul țării”, spune cu un zâmbet melancolic.
3.000 de lei pe lună în țară, de cinci ori mai mult în afară
Pe lângă o condiție fizică bună, ca să fii alpinist utilitar ai nevoie și de un psihic pe măsură. Este o muncă solicitantă, unde pot interveni multe situații neprevăzute. Și toate riscurile ar trebui să se vadă în salarii. În România, un alpinist utilitar ia până în 3.000 de lei pe lună. Alpinismul utilitar face parte din meseriile bine plătite și nu necesită studii superioare. În fișa postului este cerut însă curajul. Mulți pleacă în străinătate pentru salarii și de cinci ori mai mari. „Sunt recunoscuți pe tot Mapamondul, Noua Zeelandă, Canada, Europa, nu mai vorbesc, este plină de alpiniști români”, mai spune instructorul.
Plecatul peste graniță nu a fost o variantă pentru Robert Toan. Face alpinism utilitar în telecomunicații și spune că îi este bine în România. A întâlnit tot felul de situații în meseria sa, dar nu a renunțat niciodată.
”Cea mai riscantă situație sus e că, trăind în România, unele lucruri nu se fac cum trebuie. Urcând sus, am avut și chestii întâmplate, ca trecând cineva să ne taie coarda sau să fure cablul, sau mai știu eu ce. Urci la 10 metri și nu mai ai coarda să cobori”, spune Robert râzând. Dragul pentru meserie l-a făcut să-și dorească cât mai multe urcări. „Și coborâri, să nu rămân acolo sus, Doamne ferește!”, completează tânărul.
Și pe teren se poate întâmpla orice, mai ales că se lucrează și pe vreme rea, iarna pe munte, toamna pe ploaie. Cel mai mare dușman al lor este fulgerul. ”În telecomunicații, să lucrezi iarna pe Vârful Cozia sau pe Toaca, sau Parângul Mic, sau multe alte locații unde sunt piloni este o mare problemă”, mai spune instructorul Dan Vasilescu.
Meseria care îți dă semnalul la telefon
Data viitoare când mergeți la mall și vorbiți la telefonul mobil, să îi mulțumiți lui Andrei Scarlat. A stat nopțile cam în toate centrele comerciale mari din București montând antene ca semnalul să zbârnâie.
”Programul obișnuit al nostru e începând cu munca de la 10 seara, când se închide magazinul. Depinde de lucrări, că avem lucrări pe care putem să le facem și ziua și noaptea. Ziua, de exemplu, la stadion, că meciurile sunt seara. Urmează acum să lucrăm pe șantierul de la stadionul din Craiova”, mai spune tânărul, care este mulțumit că și-a ales meseria asta.
”Mie îmi place ce fac și poți să înveți multe lucruri noi, din telecomunicații, ce facem noi. Antenuțe, fibre, echipat site de la zero până îi dai drumul”, spune Andrei. Până acum nu a văzut femei alpinist utilitar, dar are colege care vin și îl verifică pe teren. ”Cum fac femeile și acasă, te verifică”, glumește bărbatul.
Cum poți deveni alpinist utilitar? Doritorii se pot înscrie la cursuri de calificare de alpiniști utilitari în Brașov, București și Iași. Există și cursuri de instruire în meserie, mult mai scurte, pe care de obicei le plătesc firmele ca să-și pregătească personalul.
Sursă: http://https://www.libertatea.ro/ultima-ora/meserie-la-inaltime-cum-poti-deveni-alpinist-utilitar-2017097